Baranya Dávid :: A pesti előadást jobban szereti

A pesti elôadást jobban szereti

Baranya Dávidot a Megatánc címû mûsorban ismerhette meg a nagyközönség. Dávid a versenyt ugyan nem nyerte meg, de a vetélkedô segítségével óriási népszerûségre és ismertségre tett szert.

Nem sokkal a Megatánc után pedig nemcsak a tévénézők, hanem a színházba járó közönség is megismerhette őt. Először itthon kapott szerepet a Vámpírok bálja című musicalben, a napokban pedig a darab berlini előadásának táncos főszerepét is megkapta. Dáviddal akkor beszélgettünk, amikor a közelmúltban három napra hazalátogatott.

Milyen érzés itthon lenni?

Mindig jó hazajönni. Egy hónapot töltöttem egyhuzamban Berlinben, rám fért a pihenő.

Vágytál haza?

Szeretek itthon lenni. Ha távol vagyok, hiányzik a családom, a barátaim. Direkt kértem, hogy legyen úgy szünetem, hogy haza tudjak ugrani néhány napra.

Itthon is szerepeltél a Vámpírok báljában. Van különbség a két előadásban?

Valóban ugyanarról az előadásról van szó, ennek ellenére azért vannak apró különbségek. Akadnak olyan dolgok, amelyek kint jobbak, de vannak olyanok is, amelyek itthon jobbak. Magyarországon a társaság, a csapat sokkal barátságosabb. Családiasabb a légkör. Berlinben minden katonásabb a német mentalitás miatt. Ennek ellenére mindkét produkció ugyanannyira szerethető. Itthon például a jelmezeket jobban kedvelem, a koreográfia nagyjából ugyanaz.

Mindkét előadás szerethető, ennek ellenére tudsz különbséget tenni? Van, amelyiket jobban szereted?

Mindkettőt ugyanannyira szeretem, de a budapesti előadás közelebb áll a szívemhez.

Hogyan kerültél ki Berlinbe?

Nyáron hallottunk róla Tihanyi Ákossal (koreográfus, táncos - a szerk.), hogy folytatják a berlini előadást, és táncosokat keresnek hozzá. Kimentünk Bécsbe egy válogatásra, és végül felhívtak minket, hogy mehetünk. Ákos ment előbb ki, engem október körül hívtak fel, hogy még tovább meghosszabbítják a produkciót, és ha van kedvem, mehetek.

Berlinben az előadás március 30-ig van színen. Mi lesz utána?

Június elejétől itthon játszom az előadást, illetve augusztusban és januárban is. Ennél többet jelenleg még nem tudok, majd minden kiderül, ha hazajöttem.

Tudnál állandóan kétlaki életet élni? Tervezed, hogy a közeljövőben is külföldön vállalj munkát?

Egyelőre nem tervezem, azt sem tudom, lesz-e még valaha ilyen lehetőségem. Ha adódna egy jó felkérés, valószínűnek tartom, hogy elvállalnám.

A magyar táncosoknak mennyi lehetőségük van külföldön elhelyezkedni?

Szerintem lenne rá lehetőségük. A magyar táncosok nagyon képzettek, a világ bármely pontján megállják a helyüket.

Lendített a karriereden, hogy feltűntél a Megatáncban?

Én nagyon szerettem a műsort, de igazából nem segített sokat.

Tartjátok a kapcsolatot a műsorban szereplő táncosokkal?

Van két-három ember, akivel szoktunk beszélni, de nagyon szoros kapcsolatot nem ápolok senkivel. De igazából most nem is tudnék velük találkozni.

A későbbiekben a színház irányába mozognál, vagy másfelé szeretnél inkább továbbmenni?

Szeretem a színházat, de mellette a latin versenytáncot sem szeretném elfelejteni. Vannak egyéb, kortárs táncos terveim is, de ezekről még nem beszélnék.

Egy táncos hogy él meg ma hazánkban? A zenészek, színészek hakniznak.

Ez a táncosoknál is hasonlóképpen van. Ha jön a telefon, van munka, ha nem, akkor viszont baj van. Aki színházban is táncol, annak talán egyszerűbb a helyzete, de nem feltétlenül könnyebb.

Van olyan felkérés, amit nem vállalnál el?

Ma már van. Régebben sok mindent elvállaltam. Fontosak számomra a körülmények. Ha nincs elég tér a tánchoz, akkor nem vállalom el. Abban az esetben, ha nem megfelelő a terület, nem tudom jól érezni magam tánc közben, és akkor a néző sem élvezi majd az előadást.

Csak a tánc az életed?

Vannak más terveim is. A jövő tanévben szeretnék továbbtanulni.

www.metropol.hu →