Baranya Dávid :: We perform well in Mega Dance

A Megatáncban is helyt állunk

Megyénk egyik szülötte is továbbjutott a közkedvelt tehetségkutató verseny elődöntőin

Megyénket képviseli a szolnoki Baranya Dávid a TV2 legújabb tehetségkutató versenyén, a Megatáncban. A fiatalember már bejutott a legjobbnak tartott tizennégy versenyzô közé.

A sokak által ismert Megatánc című produkció válogatásain "csont nélkül" továbbjutott megyénk egyik fiatal tehetsége is. Két próba között sikerült elérni a húszéves szolnoki fiatalembert, Baranya Dávidot, aki készséggel adott lapunknak interjút terveiről, álmairól és a tánc szeretetéről. - Erről azt hiszem, hogy órákat tudnék beszélni. Bár nincs rá időm, hiszen most is éppen két próba között vagyok éppen - kezdte a történetét Dávid. - Egyre népszerűbbek a tévés tehetségkutatók. Először a Megasztár során figyeltünk fel Szolnok megyei tehetséges énekesekre, majd beindult a Megatánc is. Ismét felfigyelhettünk egy ifjú táncosra.

Milyen esélyekkel indulsz szerinted a vetélkedő fődíjáért?

Csak annyira, mint itt mindenkinek van rá valamennyi esélye. Hiszen nem potyára jutottunk el idáig - meséli Dávid, némi szerénységgel a hangjában. - Bejutni a legjobb tizennégy közé nehéz volt. De hogy eljussunk a végéig, ami talán december közepén lesz, ahhoz kell csak kemény kitartás.

Milyen családi háttérrel indultál neki ennek a versenynek? Mit szóltak hozzá a közeli rokonaid, a barátiad?

Édesanyámmal élek Szolnokon, aki maximálisan segít mindenben. Ő votl a legboldogabb, amikor továbbjutottam a válogatáson.

Egyáltalán hogy jutott eszedbe, hogy jelentkezz ebbe a műsorba?

Amikor meghirdette a televízió, éppen külföldön voltam. Az akkori munkahelyemmel, a Budapest Balettel turnéztunk Németországban. Telefonon értekeztünk anyuval, amikor elmesélte, hogy benevezne engem egy új tehetségkutató versenyre. Akkor még úgy gondoltam, hogy miért is ne. Aztán voltak időszakok, amikor kétségeim voltak affelől, hogy ez jó lesz-e nekem. A rengeteg próbát ugyanis nem tudtam összeegyeztetni a munkámmal. Így kiléptem, amit nagyon sajnálok. De mostmár látom, hogy megérte.

Mik a jelenlegi céljaid? A tánccal szeretnél foglalkozni továbbra is, vagy valami más is vonz?

Elsődleges célom most, hogy szakmailag fejlődjek minél többet. Fontos lenne megismertetni az emberekkel a táncot, ennek szeretetét. Fel kellene kelteni az érdeklődést a tánc iránt, hogy ne csak a nehéz fizikai sportok legyenek előtérben.

Hogy érzed, a Megatáncban megkapod mindazt a fejlődési és bizonyítási lehetőséget, amit szeretnél?

Teljes mértékben. Annyit próbálunk naponta, hogy teljesen kimerítenek. Mikor bekerültem a első negyvenbe, volt egy tíznapos felkészítő tábor, ahol öt koreográfus dolgozott velünk. Persze mindegyiknek meg kellett felelni maradéktalanul. Ez már magában egy hatalmas kihívás volt számomra, hiszen nem mindegyik stílus áll közel hozzám. Mindezek mellett fontos a jó kapcsolatok kiépítése is. Sokat számít, hogy elismerjék a tehetségemet.

Milyen stílust képviselsz a táncban?

Alapvetően a latin-amerikai táncokat szeretem, és számos versenyen is részt vettem már az évek során. Körülbelül tíz éve már, hogy táncolok mindent összevetve. Ez idő alatt Szolnokon kezdtem el táncolni, amikor meghirdettek egy latin-amerikai tánctanfolyamot. Később felkerültem Budapestre, ahol egy táncművészeti szakközépiskolát is elvégeztem. Igazából csak a hip-hop stílus az, amelyik feladja a leckét. A többi nem jelent igazából nehézséget. Nagyon tetszik nekem, hogy számomra új stílusú táncokkal ismerkedem meg.

Van-e jelenleg állandó táncpartnered?

2002 óta dolgozunk együtt Gulyás Katával, akivel még a szakközépben ismerkedtünk meg. Az azóta eltelt négy év tökéletesen elég volt arra, hogy összeszokjunk. Szép sikereket értünk el. Voltunk kétszer Budapest bajnokok, egyszer szerepeltünk a diákolimpián harmadik helyen. Egyetlen alkalommal állhattunk fel a dobogó harmadik fokára egy országos megméretésen.

Mi lesz a holnapi fellépésen? Lehet tudni valami apró részletet?

Az elmúlt heti keringővel ellentétben most legalább egy kicsit pergősebb táncot fogunk járni. Charlestonozni fogok. Érdekes volt betanulni, mert egy teljesen ismertlen tánc számomra, új koreográfiával. De remélem menni fog.

Mit tudsz a nyereményekről? Mivel jár, ha megnyered a műsor fődíját?

Egy három hónapos ösztöndíj New Yorkba, ahol kurzuson vehetünk részt.

Van-e olyan, akinek szeretnéd megköszönni a támogatását?

Mindenekelőtt édesanyámnak szeretném megköszönni a kitartását. Másrészt pedig kicsit reménykedtem abban, hogy a városnak is jó reklám lehet belőle. Hiszen kell Szolnokra egy kis pezsgés. Valami, amire felkapják az emberek a fejüket. Ez lehetne akár a tánc is. Majd kiderül.

www.szoljon.hu →